Det svenska ordet ”pussel” kommer egentligen från engelskans ”puzzle” som betyder ”förbrylla” eller ”bringa i förvirring”. Ett pussel är en form av en hobby som går ut på att du ensam eller tillsammans med flera personer, sätter ihop små bitar som till slut bildar en hel bild. Varje bit av pusslet du lägger ska passa ihop med den bit eller de bitar du redan lagt.pusselDet finns många olika varianter av pussel och det är ganska vanligt att man sysselsätter sina barn med att lägga ett pussel. Det finns också många olika svårighetsgrader och storlek på pussel. För barn handlar det om ganska stora och få bitar där det är mer tydligt vilken bild som eftersöks. För vuxna finns det betydligt mer avancerade pussel.

Motiv och antal bitar

Ett pussel kan variera mellan allt från 20 till 2 000 bitar. I det senare fallet har du att göra en tid framöver. Pussel tillverkas i trä eller i papp och bilden som ska läggas kan variera. Det finns allt från avancerade naturlandskap till andra former av motiv. En del sätter upp sina färdiga pussel på väggen som en tavla.

Historia

Till en början användes pussel endast som ett hjälpmedel för barn inom ämnet geografi. Under 1920-talet blev det populärt att lägga pussel som underhållning, och det var den tiden som var pusslets storhetstid. Dock var det endast de som hade det bra ställt som hade råd att köpa pussel, för det var nämligen ganska dyra att köpa på den tiden.

Avkopplande

För många är att lägga pussel en form av avkoppling och ett sätt att rensa tankarna. Du fokuserar på något vilket gör att resten av problemen får vila en stund. Det är som att lösa korsord eller andra liknande aktiviteter där hjärnan får jobba lite extra. Världens största pussel består av 32 000 bitar och är ritat av konstnären Keith Haring.pussel 32000 bitar